Bagværk, Dessert

Wienerfastelavnsboller bagt i grillen

Opskrift- No. 3
 • FORBEREDELSE
  1 time + køleskabstid 1 1/2 time
 • TILBEREDNINGSTID
  20 min.
 • PERSONER
  6-10
 • SVÆRHEDSGRAD
  8/10

Fastelavnslækkerier

med remonce, kagecreme og flødeskum

Lige fra starten af januar måned, bugner bagerbutikkernes hylder med fastelavnsboller, både de gammeldags slags med remonce, creme eller frugtmarmelade indeni, og så er der selvfølgelig de fyldte wienerbrødsboller, hvor flødeskummet overdådigt forenes med creme i alverdens varianter. I stedet for at købe dine fastelavnsboller kan du dog snildt lave dem selv og bage dem i gasgrillen. Fastelavnssøndag må man også gerne hygge lidt ekstra, så tag et par timer ud af dagen og giv dig i kast med et projekt, der godt nok tager lidt tid, men er sjovt at prøve, og så smager de altså bare himmelsk! 

De her fastelavnsboller er lavet helt fra bunden, med hjemmelavet wienerbrødsdej, hjemmekogt kagecreme, flødeskum og det hele, men der er naturligvis flere steder, hvor du kan springe lidt lettere henover og vinde tid, hvis du ikke kan vente med at sætte tænderne i en fastelavnsbolle. Har du ikke mod på at give dig i kast med hjemmelavet wienerdej, kan man købe frosne fastelavnsboller af wienerbrød, som bare skal bages og derefter er klar til at fylde med lækkerier. Det er også muligt at finde en nemmere løsning med hensyn til kagecremen. Her kan du bruge en pulverløsning, men helt ærligt, så er det ret nemt at koge creme, og det tager ingen tid på gasgrillens sidebrænder. Det eneste du sparer her er nedkølingstiden i køleskabet, men lav gerne kagecremen dagen i forvejen, så er du godt på vej til at sætte tænderne i dine egne hjemmelavede wienerfastelavnsboller bagt i grillen.

Ingredienser

Ingredienser

 • WIENERBRØDSDEJ:
 • 200 g smør, koldt, til udrulning
 • 25 g gær
 • 1,5 dl sødmælk
 • 30 g sukker
 • 1 knivspids salt
 • 280 g hvedemel
 • 1 stk. æg, til pensling


 • KAGECREME:
 • 75 g sukker
 • 1 stk vaniljestang
 • 2 stk æg
 • 2 spsk majsstivelse
 • 5 dl sødmælk


 • REMONCE:
 • 50 g smør
 • 50 g sukker
 • 50 g marcipan


 • FLØDEFYLD: 
 • 2 dl piskefløde til flødeskum naturel 

 • alternativt kakao og flormelis til at give smag 

Forberedelse


KAGECREME:

Hvis det er muligt, så lav gerne kagecremen dagen i forvejen, eller nogle timer før den skal fyldes i bollerne, så den kan nå at køle helt ned. Den skal gerne have 3 timer i køleskabet, før den skal bruges. Brug gerne gasgrillens sidebrænder for at tilberede cremen i en gryde. Når cremen er taget af varmen kommes den over i en anden beholder og skal køle helt ned. Sæt den i køleskabet, indtil den skal bruges. Inden cremen fyldes i bollerne, fjernes den tomme vaniljestang, og den kolde creme piskes godt igennem, til den samler sig.

WIENERBRØDSDEJ:

 1. Skær smørret i tynde skiver og sæt det i køleskabet. Brug for eksempel en ostehøvl til at skære smørret med.
 2. Lun mælken i en gryde, og rør gæren ud i den lune mælk. Tilsæt sukker og rør det ud. Tilsæt så hvedemel og en knivspids salt, og ælt dejen til den er jævn og smidig. Brug gerne en røremaskine til at ælte dejen. Stil dejen på køl i ca. 30 min – hvis dejen er blevet varm af æltningen, skal den måske ligge lidt længere på køl, da dejen skal være helt kold.
 3. Kom godt med mel på bordet og rul dejen ud til en rektangel på cirka 25×35 cm.
 4. Fordel de kolde skiver af smør på 2/3 del af dejen
 5. 1. Foldning - Fold den sidste tredjedel af dejen UDEN smør hen over halvdelen af smørret. Børst overskydende mel godt af, da vi ikke ønsker at have mel inden i wienerbrødsdejen. Tryk dejen lidt sammen i kanterne, så smørret er helt lukket inde i dejen.
 6. Fold så den sidste tredjedel MED smør hen over den anden foldning, så der nu fremkommer 3 lag dej med smør i mellem. Tryk dejen sammen i kanten, så smørret lukkes helt inde. Læg dejen på køl i 30 minutter for at holde smørret koldt.
 7. 2. Foldning – Efter 30 minutter tages dejen ud af køleskabet, og rulles igen ud på et meldrysset bord. Fold igen dejen i 1/3 del som før, men denne gang uden at lægge smør i, for det er allerede inde i mellem lagene. Når først den ene tredjedel dej er foldet ind over midten og dernæst den anden tredjedel ind over den første, vil der i alt være 9 lag dej. Opbevar derefter igen dejen i køleskabet i 30 minutter.
 8. 3. Foldning – Efter 30 minutter tages dejen ud af køleskabet, og den rulles igen ud på et meldrysset bord. Fold dejen igen som under 2. foldning. Når dejen er foldet denne gang, vil der i alt være 27 lag med smør imellem, og den er klar til at man kan forme boller af dejen. Læg til slut dejen på køl i 15 minutter igen, mens der er tid til at lave remoncen, der skal inden i bollerne.

REMONCE:

Bland smør, sukker og marcipan godt sammen. Brug eventuelt hænderne til at samle det med - det er ofte nemmest.

BOLLER AF WIENERBRØDSDEJ:

Rul din wienerbrødsdej ud på et meldrysset bord til cirka 20×50 cm. Dejen skal være cirka 1/2 cm tyk. Skær dejen i firkanter på cirka 10×10 cm. Kom en skefuld remonce på hver firkant. Luk fastelavnsbollerne ved at trække hjørnerne sammen på midten og klemme dem forsigtigt sammen. Vend bollerne om, sæt dem på bagepapir, og lad dem hæve i 30-45 minutter. 

Pensl bollerne med sammenpisket æg, og sæt dem i en forvarmet gasgrill på en kold bagesten. Ved at bruge en kold bagesten, mindsker du risikoen for, at de hurtigt bliver mørke i bunden.

Tilberedningsvejledning


 1. 1

  Først tilberedes cremen på gasgrillens sidebrænder: Kom sukker, korn fra vaniljestangen og den tomme vaniljestang i en gryde sammen med æg, majsstivelse og mælk, og pisk godt, mens cremen koges op på gasgrillens sidebrænder. Lad cremen koge 2-3 minutter til den bliver jævn og tykner, og tag den så af varmen. Kom cremen over i en anden beholder og lad den køle ned. Sæt den i køleskabet, indtil den skal bruges.

 2. 2

  Når bollerne er formet med remonce, bages de ved 200 grader i ca. 20 minutter i gasgrillen. Lad herefter bollerne køle af på en rist.

 3. 3

  Når bollerne er kølet helt af, skæres de over på midten, og på bunden kommes der først kagecreme, dernæst flødeskum. Kom flødeskummet i en sprøjtepose med en stjernetyl, og sprøjt den rundt om cremen i fastelavnsbollerne. Læg låget på fastelavnsbollerne og pynt med sigtet flormelis. Velbekomme!

Opskrift - No. 3
Prøv ogsÅ disse opskrifter


Grilludstyr du ikke kan undvære

Alt til grillmesteren