• FORBEREDELSE
    70 min.
  • TILBEREDNINGSTID
    15-25 min.
  • PERSONER
    4
  • SVÆRHEDSGRAD
    Nem

Min Nexgrill og Jeg

Spis dem aftenen før Store Bededag og på selve dagen

Traditionen tro spiser vi varme hveder torsdag aften, dagen før Store bededag, og hvad er lige mere lækkert end at bage dem selv i Nexgrill'en! Lars Thrane fra Kokkensbekendelser giver dig her opskriften på, hvordan du gør step for step.

Hvis du nu ikke lige kan huske, hvorfor det egentlig er, at vi spiser hveder, så opstod traditionen i 1800-tallet, hvor bagerne også skulle holde fri på Store bededag, så de ligesom alle andre havde mulighed for at bede. Derfor kunne de ikke bage frisk brød på selve dagen, men bagte så i stedet hvedeknopper om torsdagen, som borgerne kunne købe og selv varme eller riste om fredagen. Således gav det også bageren mulighed for at holde fri på storbededag.

Det blev dog imidlertid hurtigt til, at hvederne blev spist samme aften, som de blev købt, og derfor spiser vi i dag stadig varme hveder aftenen før Store bededag.

Ingredienser

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 2 dl lunken sødmælk
  • 2 æg - 500 g hvedemel
  • 100 g blødt smør
  • 1 tsk. salt
  • 2 spsk. Sukker
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 til 2 tsk. stødt kardemomme
  • 1 æg til pensling

Forberedelse


  • Mælken lunes til lillefingertemperatur, 37 grader.
  • Gæren smuldres i den varme mælk og røres ud.
  • De to æg slås ud og røres sammen med mælkeblandingen.
  • Tilsæt derefter halvdelen af melet, det bløde smør, salt, sukker, vaniljesukker og kardemomme og rør dejen godt sammen gerne på maskine.
  • Resten af melet tilsættes lidt efter lidt og æltes godt med. Dejen må ikke blive for tør - den skal være glat og let fedtet.
  • Læg dejen i en skål og dæk den til og lad hæve i 30 min.
  • Efter hævning, drys bordpladen med lidt mel og vælt dejen ud på bordet.
  • Skær dejen i 16 stykker og tril dem mellem hænderne til helt runde boller.
  • Læg bollerne tæt sammen på en bradepande eller i en stor bageform eller pande, fx Nexgrill ProTouch panden og lad bollerne efterhæve i 30 min. under et klæde.
  • Pensl til sidst hvederne med sammenpisket æg og de er klar til at komme i grillen.

Tilberedningsvejledning


  1. 1

    Tænd alle brændere og varm gasgrillen op til 220 grader med låget lukket.

  2. 2

    Bag hvederne til de er gyldne og lyder hule, når du banker på dem. Det tager ca. 15 til 25 minutter.

  3. 3

    Spis hvederne friskbagte med smør eller skær dem over dagen efter og rist dem på nexgrillen.

  4. 4

    God fornøjelse og god Store bededag til alle nexgrillere derude!

Opskrift - No. 5
Prøv ogsÅ disse opskrifter