Lam
Påskelam
Opskrift- No.
-
FORBEREDELSE
30 min. - 2 t.
-
TILBEREDNINGSTID
ca. 1 time
-
PERSONER
4-6
-
SVÆRHEDSGRAD
Svær
Min Nexgrill og Jeg
Lammesteg, lammegryde og lammespyd
Påske er for de fleste ensbetydende med påskefrokoster, store som små, og til påskefrokosten hører der sig lam. Lammesteg, lammegryde og sprødstegte lammespyd - alt det skal selvfølgelig laves på gasgrill.
Nexgrill kokken, Lars Thrane, giver her opskriften på, hvordan du kan lave forskellige lækre grillretter med lam kun ved brug af din Nexgrill. Her anvendes en Nexgrill 5B Deluxe, men en mindre grill kan også fint bruges. Se også med i filmen HER.
Ingredienser
Ingredienser
- Helstegt Lammekølle med hvidløg og persille
- 1 stk. lammekølle
- hvidløgssmør
- 5 fed hvidløg
- persille
- kartofler
- løg
- skorzonerrødder
- olie
- salt og peber
- Lamme lobescoves
- 500 g lammekød i tern
- 7 dl hønsebouillon
- 400 g kartofler
- 2 løg
- 300 g gulerødder
- 300 g persillerod
- 5 hele sorte peberkorn
- 3 laubærblade
- salt og peber
- Spicy lam på spyd
- 500 gram lammekød skåret i ca. 2x2 cm tern
- 2 dl olie
- 1 dl citronsaft
- 3 hvidløg
- Chilli (så stærkt som du ønsker)
- 2 tsk. spidskommen
- champignon
- løg
- peberfrugt
- salt og peber
- Rødbedesalat
- Rødbeder
- æblejuice
- olie
- hakkede ristede nødder (alle slags nødder kan bruges)
- fennikelpulver
- spidskommen
- salt og peber
Forberedelse
- Helstegt Lammekølle med hvidløg og persille
- Lammekøllen udbenes - det er ikke så svært. Skær ind til benet rundt om benet og træk benet ud sådan! Du kan også få slagteren til det eller købe en, der er udbenet. Lammekøllen bredes ud og rettes lidt til, så den bliver så firkantet som muligt. Lammekøllen krydres med salt og peber, smøres godt med hvidløgssmør og 5 hvidløgsfed presses over lammekøllen og masser af persille kommes på. Lamme køllen rulles stramt og snøres stramt med kødsnor.
- Lamme lobescoves
- Lammekød og kartofler, løg, gulerødder og persillerod skæres i tern. 5 hele sorte peberkorn og 3 laurbærblade samles i et kaffefilter. Kaffefilteret lukkes for oven med en kødsnor, så krydderierne kan ligge i bouillonen og koge med, og man slipper for at skulle finde og fiske peberkornene op bagefter.
- Spicy lam på spyd
- Lammeternene marineres i olie, citronsaft, spidskommen, hakkede hvidløg og godt med salt og peber. Må meget gerne marinere minimum 2 timer. Lammeternene sættes på spyd skiftevis med champignon, peberfrugt, lammetern, champignon, peberfrugt, lammetern osv.
- Rødbedesalat
- Rødbederne skrælles og skæres i meget tynde strimler, gerne med kartoffelskrælleren. Rødbederne lægges derefter i en marinade bestående af: æblejuice, lidt olie, hakkede og ristede nødder (alle slags nødder kan bruges), fennikelpulver, spidskommen, salt og peber.
Tilberedningsvejledning
-
1
Start med lammekøllen. Lammekøllen stikkes på rotisseriet, og spyddene spændes omkring for at holde på stegen. Lammekøllen sættes på grillen og grilles til 58 grader for rosastegt eller 75 grader for gennemstegt. Hæng lammekøllen over en foliebakke med kartofler, løg, skorzonerrødder vendt i olie og krydret med salt og peber, så kødsaften fra lammekøllen drypper ned på grøntsagerne.
-
2
Når lammekøllen er i gang på rotisseriet kan du gå i gang med at tilberede lamme lobescoves. Tern af lammekød blancheres først. Blancheres betyder, at lammekødet kommes i en gryde med kogende vand, koges op, tages op og skylles under koldt vand, og det gør man for at fjerne urenhederne i kødet, som er det grålige skum, der kommer op til overfladen.
-
3
Lammekødet kommes derefter i en gryde og dækkes med hønsebouillon og koges ca. 20 minutter under låg. Når kødet er kogt halvt mørt, tilsættes alle grøntsagerne og kaffefilteret med krydderierne, og der koges videre i ca. 30 min., indtil kødet og grøntsagerne er møre og purerer let ud. Tag lidt af hønsebouillonen fra, inden der røres i retten, så kan man nemlig justere, så retten ikke bliver for tynd. Lobescoves’en smages endeligt til med salt og peber.
-
4
Spydene med kød og grøntsager grilles på grillristen ved siden af lammekøllen og lobescoves, indtil de er flot gyldne, men stadig rosa indeni. Ca. 15 min. Mål kernetemperaturen til 55 grader i kødet.
-
5
Server de forskellige retter med lam sammen med rodfrugterne og rødbedesalaten - velbekomme!