Bagværk, Dessert

Gammeldags Fastelavnsboller

Opskrift- No. 3
  • FORBEREDELSE
    ca. 75 min.
  • TILBEREDNINGSTID
    18 - 20min.
  • PERSONER
    10 stk.
  • SVÆRHEDSGRAD
    Moderat

Boller op og boller ned, boller i min mave...

Med remonce og vaniljecreme

Gammeldags fastelavnsboller består af en gærdej med marcipanremonce og vaniljecreme i midten, og det er en elsket klassiker af mange. De fleste vælger at bage i ovnen, men der er absolut intet i vejen for at sætte bagværket ind i gasgrillen i stedet. Og de her fastelavnsboller bagt i gasgrillen er ingen undtagelse. Et godt tip er at sætte fastelavnsbollerne ind i grillen på en kold bagesten, for så sikrer du, at de ikke har så let til at blive for mørke eller direkte brændte i bunden.

Her får du opskriften på 10 styk lækre gammeldags fastelavnsboller med remonce og vaniljecreme, som pyntes med hvid glasur eller kakao glasur. Holdbarhed 2 dage ved stuetemperatur. Kan fryses. 

Velbekomme!

Ingredienser

Ingredienser

  • DEJ
  • 250 g mel
  • 1 tsk. kardemomme
  • 1 spsk. sukker
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1/2 tsk. salt
  • 150 g. smør i tern
  • 1 1/4 dl mælk
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • Lidt ekstra mælk til pensling



  • VANILJECREME:
  • 1 vaniljestang
  • 2 æggeblommer
  • 50 g sukker
  • 25 g majsstivelse
  • 3 dl sødmælk


  • REMONCE:
  • 100 g marcipan
  • 100 g blødt smør
  • 100 g sukker


  • GLASUR:
  • 200 g flormelis
  • Lidt koldt vand
  • 1 tsk. kakao, usødet

Forberedelse


DEJ

Mel, kardemomme, sukker, vaniljesukker og salt blandes i en skål, og smørret smuldres ned i. 

Lun mælken i en gryde på sidebrænderen, så den er lillefingervarm. Tag af varmen og rør gæren ud i mælken i en stor skål. Ægget tilsættes, og blandingen hældes i skålen med de tørre ingredienser og smørret. Derefter æltes det hele godt – gerne i en røremaskine i 5-10 minutter – og dejen slås sammen til den er smidig og blød. Stil den tildækket et lunt sted og lad den hæve i ca. 30 minutter.

VANILJECREME

Imens dejen hæver, tilberedes vaniljecremen og remoncen. Skil vaniljekornene fra stangen, og mos dem sammen med lidt sukker, så de skilles fra hinanden. Kom vaniljesukkeret, det resterende sukker, æggeblommer og majsstivelse i en skål, og pisk det sammen.

På grillens sidebrænder bringes mælken og den tomme vaniljestang i kog i en mindre gryde. Skru ned på medium varme. Hæld først 1/2 dl af mælken over i æggemassen, og pisk det sammen, så den bliver flydende. Tilsæt dernæst æggemassen gradvist til gryden med mælk under konstant piskning. Lad vaniljecremen koge et par minutter, til den tykner. Sørg for at piske konstant, da vaniljecremen let brænder på.

Til sidst hældes vaniljecremen over i en ren skål. Dæk den til med et lag husholdningsfilm direkte på overfladen, så du undgår, at overfladen danner en hinde. Stil så cremen i køleskabet og lad den køle af, til den skal bruges i fastelavnsbollerne

REMONCE

Remoncen tilberedes ved at ælte sukker og marcipan sammen, hvorefter smør røres i.

FASTELAVNSBOLLERNE FORMES

Fastelavnsbollerne formes således: Når dejen er hævet første gang, rulles den ud på en meldrysset overflade til en tykkelse på ca. 3 mm, og dejen deles herefter i firkanter på 10 x 10 cm. Læg en god skefuld remonce og en skefuld vaniljecreme på midten af hver firkant og fold hjørnerne af dejen ind over fyldet til en lille pakke. Klem dejen godt sammen i samlingerne, så der ikke er nogen steder, hvor fyldet kan løbe ud. Gentag eventuelt og fold de ny-fremkomne hjørner ind over midten, hvis du synes, det er nødvendigt. 

Stil bollerne til efterhævning med samlingen nedad på bagepapir eller på en bagesten i ca. 30 minutter, eller til de er hævet til omtrent dobbelt størrelse.

Efter endt hævning pensles fastelavnsbollerne med mælk. Sørg for at pensle hele overfladen, så der fremkommer en jævn gylden farve.

Tilberedningsvejledning


  1. 1

    Lun mælken til gærdejen i en gryde på sidebrænderen, så mælken bliver lillefingervarm.

  2. 2

    For at lave vaniljecremen bringes mælken og den tomme vaniljestang i kog i en mindre gryde på sidebrænderen. Skru ned på medium varme. Hæld 1/2 dl af mælken over i æggemassen, så den bliver flydende. Tilsæt dernæst æggemassen gradvist til gryden med mælk under konstant piskning. Lad vaniljecremen koge et par minutter, til den tykner. Sørg for at piske konstant, da vaniljecremen let brænder på.

  3. 3

    Gasgrillen varmes op til ca. 200 grader C. Når fastelavnsbollerne er formet og har efterhævet, sættes de ind i grillen på en kold bagesten. Bag ved 175-200 grader C i ca. 18-20 minutter, til fastelavnsbollerne er gyldne.

  4. 4

    Lad fastelavnsbollerne køle af på en rist og pynt til sidst med hvid glasur eller kakao-glasur. Pisk en tyk, hvid glasur af flormelis og koldt vand, og en tyk brun glasur af flormelis, kakao og koldt vand. Fastelavnsbollerne er bedst på selve dagen, men smager også godt dagen efter. Velbekomme.

Opskrift - No. 3
Prøv ogsÅ disse opskrifter


Uundværligt grilludstyr

Mere godt grilltilbehør