• FORBEREDELSE
    30 minutter
  • TILBEREDNINGSTID
    6+ timer
  • PERSONER
    12
  • SVÆRHEDSGRAD
    9/10

Er det færdigt nu, bedstefar?

Der var to ting i denne verden, min bedstefar elskede at lave: sidde ned og lave røget spidsbryst. Bonuspoints, hvis han kunne gøre begge dele samtidig. Så hver lørdag tændte han sin kuglegrill og satte sig i den skønne store gyngestol af træ. Fra solopgang til solnedgang sad han dér. Han havde aldrig travlt. Sweet Rob Roy on the rocks i den ene hånd – grilltænger i den anden. 

Og så var der mig. Ni år gammel, glad for at besøge bedstefar og altid sulten. Typisk nåede klokken ikke at blive 10, før jeg spurgte: »Er det færdigt, bedstefar?« Han smilede og mindede mig med sin alvorlige baryton-stemme om, at jo længere vi ventede, jo bedre ville det smage. Efter timevis af spørgsmål og forventning måtte jeg sande bedstefars ord, når jeg tog en bid af det her røgede stykke spidsbryst, der smeltede på tungen. Og nu ved jeg, at langsom tilberedning på lav varme altid er værd at vente på. 

Ingredienser

Ingredienser

  • 1 stykke spidsbryst (2,7-3,6 kg) 
  • Krydderiblanding (4 spsk. kosher-salt, 4 spsk. peber, 2 spsk. paprika) 
  • 12 boller 
  • 1 400 g pose coleslaw-miks fra butik 
  • 1 kop mayonnaise 
  • 1/3 kop æblecider-eddike 
  • 1 spsk. tilberedt peberrod, afdryppet 
  • 1 ½ tsk. kosher-salt 
  • 1 tsk. Worcestershire-sauce 
  • 1 fed hvidløg, presset 
  • 1 tsk. peber 
  • ¼ tsk. cayennepeber

Forberedelse


  1. Brug en skarp kniv til at forberede dit spidsbryst ved at fjerne alt skind og fedt, så fedtlaget kommer ned på omkring 1 cm.
  2. Dæk, når det er renset, hele spidsbrystet med et lag af salt, peber og paprika. Stil det til side.
  3. Lav til coleslaw en hvid BBQ-sauce ved at blande mayo, æblevineddike, peberrod, kosher-salt, Worcestershire sauce, presset hvidløg, peber og cayennepeber i en skål. Tilsæt, når alle ingredienser er blandet, coleslaw-blandingen og bland det, indtil det er dækket ensartet.
  4. Stil din hvide BBQ-sauce coleslaw i køleskabet. Tag så dit spidsbryst! Nu er det grilltid.

Tilberedningsvejledning


  1. 1

    Indstil din Nexgrill på lav, indirekte varme ved hjælp af sneglemetoden. 225 grader F er helt perfekt!

  2. 2

    Læg spidsbrystet på grillen over indirekte varme, med fedtsiden opad - væk fra kul og flammer. Tilsæt træstykker (vi kan lide valnød) til din varmekilde for virkelig at få en røget smag.

  3. 3

    Steg indtil den indvendige temperatur i dit spidsbryst har nået 155 grader F. Det kan tage alt fra 3-5 timer, men det er værd at vente på! Når dit spidsbryst når 155 grader F, pak det ind i folie og fortsæt med at stege, indtil den indre temperatur når op på 190 grader F. Andre 2-4 timer.

  4. 4

    Tag dit spidsbryst af grillen og lad det hvile i folien i ca. en time. Dette trin er afgørende! Selv om din mave skriger af sult, må du ikke give efter - så er alt dit arbejde spildt.

  5. 5

    Pak forsigtigt dit spidsbryst ud, og så vil du straks forstå, at dit liv aldrig bliver som før. Men hold fokus! Det skal stadig anrettes. Skær spidsbrystet på tværs af fibrene i så tynde skiver som muligt.

  6. 6

    Bunden af en bolle, tre skiver spidsbryst, en god skefuld coleslaw, resten af bollen, og gentag.

  7. 7

    Nu er du færdig! Du kan se dig selv i spejlet velvidende, at det er en mester i spidsbryst-rygning og skive-stabling, der stirrer tilbage på dig. Nyd de her lunser spidsbryst. Du har fortjent dem. Grillede artiskokker med bacon-brødkrummer (s. 31-32)

Opskrift - No. 4
Prøv ogsÅ disse opskrifter