Vegetarisk

5 kartoffelretter

Opskrift- No. 21
  • FORBEREDELSE
    15-30 min.
  • TILBEREDNINGSTID
    Op til 45 min.
  • PERSONER
    1-6
  • SVÆRHEDSGRAD
    Moderat

Nexgrill med Lars Thrane

Velsmagende, nærende og fantastisk alsidig!

Kartofler smager godt, og kartofler kan bruges som tilbehør til det meste. Ofte er det dog sådan, at den velsmagende og nærende knold bliver lidt overset og blot er dét der ekstra tilbehør, som lige hurtigt skal tilberedes og overstås, så det passer til måltidets hovedfokus, kødet. Kartoflen har fortjent bedre, idet den netop kan tilberedes og serveres på meget forskellig vis og samtidig er en god kilde til både vitamin B, C og K samt B-vitaminet Folat. Vitaminerne i kartofler styrker dit immunforsvar, knogler, røde blodceller, hud, DNA, og hjælper desuden kroppens sår med at hele og med at omdanne maden til energi.

Derfor har vi her fokus på kartoflen i fem forskellige udgaver tilberedt i gasgrill, hvor Nexgrill kokken disker op med: Pommes Anna, Pommes Fondant, Smashed kartofler, Kogte kartofler i bouillon-vand og Kartoffelreder.

Se også hvordan Nexgrill kokken, Lars Thrane, jonglerer med retterne i denne video.

Ingredienser

Ingredienser

  • KARTOFFELREDER ca. 6 stk., nok til 3-4 pers
  • 400 g skrællede kartofler
  • Smør
  • Salt og peber


  • POMMES ANNA, til 4 pers. 
  • 6 bagekartofler (ca. 1 ½ bagekartoffel pr person.)  
  • Smør  
  • Salt og peber 


  • POMMES FONDANT, til 4 pers.
  • 4-6 store bagekartofler 
  • Olie og smør  
  • Frisk timian, rosmarin og hvidløg 
  •  

  • BOUILLON KARTOFLER 
  • Små kartofler (Beregn ca. 250 g kartofler pr. person) 
  • Gulerødder 
  • Krydderurter f.eks. rosmarin, timian eller andre efter ønske
  • Hønsebouillon  
  • Salt og peber


  • SMASHED KARTOFLER

  • Kogte kartofler - alle slags kan bruges, bagekartofler med eller uden skræl og almindelige spisekartofler 
  • (Beregn 250-300 g pr. person)
  • Smør 
  • Parmesan 
  • Salt og peber


Forberedelse


Kartoffelreder: Riv kartoflerne på et rivejern og skyl kartoffelmassen godt under koldt vand, til stivelsen er skyllet ud. Læg den revne kartoffelmasse på et viskestykke og dup den tør. Smør 6 folieforme med smør eller olie. Bland kartoffelmassen med salt og peber og fordel den i folieformene. Tryk kartoffelmassen godt ned i formene, så de er fyldte og trykket godt sammen. 

Pommes Anna: De store bagekartofler skrælles og skæres i ca. 2 mm tynde skiver. Kartoffelskiverne vaskes i koldt vand, til stivelsen er vasket ud. Læg kartoffelskiverne på et viskestykke og dup dem tørre med viskestykke eller køkkenrulle. Smør en foliebakke med smør og læg kartoffelskiverne i taglagt. Pensl med smør og drys lidt salt og peber i mellem lagene, og pas på at det ikke bliver for salt. Fortsæt således til formen er fuld, propfuld. Til sidst dækkes kartoflerne med smurt pergament eller stanniol, og en tung genstand kommes på, der trykker kartoflerne ned.

Pommes Fondant: Store bagekartofler skrælles og skæres ud i cirkler, firkanter eller rektangler, som man nu synes er pænest. Det er dog vigtigt, at alle kartoffelstykkerne er lige store, så de steger ensartet. 

Bouillon kartofler: Små skrællede kartofler, rå eller kogte, hvis det skal gå hurtigt, kommes i en folieform med gulerødder, forårsløg, timian og rosmarin, eller hvilke krydderurter man nu ønsker. Hønsebouillon hældes over, så det dækker og et låg eller stanniol kommes over og lukkes tæt. 

Smashed kartofler: De kogte kartofler kommes i en folieform, der er smurt med smør og knuses med bagsiden af en ske. De skal ikke knuses, så de bliver til mos. Giv dem kun et let tryk, der knuser dem lidt. De knuste kartofler drysses med salt og peber, og et tykt lag parmesan rives henover.  Til sidst fordeles smørklumper på parmesanen over kartoflerne. 

Tilberedningsvejledning


  1. 1

    Varm grillen godt op i mindst et kvarters tid ved at tænde for alle brændere og derefter holde låget lukket.

  2. 2

    Kartoffelreder: Kom en klat smør på kartoffelmassen og bag ved 200˚C i grillen ved indirekte varme i ca. 20 minutter, til kartoffelrederne er gyldne og sprøde.

  3. 3

    Pommes Anna: Foliebakken med kartoffelskiverne bages i grillen ved indirekte varme ved ca. 180 grader, til kartoflerne er møre. Foliebakken med Pommes Anna vendes ud på en tallerken eller skærebræt og den brandvarme kartoffelform skæres ud i trekanter eller anden facon. Pommes Anna er bedst, hvis den tilberedes dagen før, så den rigtigt sætter sig og så varmes på grillen, lige inden den skal serveres.

  4. 4

    Pommes Fondant: Gasgrillen tændes og varmes godt op sammen med en Nexgrill støbejernspande, som stilles på grillen derved varmes godt igennem. Olie kommes på panden, og kartoflerne steges flot gyldne på alle sider. Når kartoflerne er gyldne, kommes smør, timian, rosmarin og hvidløg på panden sammen med hønsebouillon. Låget lægges over panden, og kartoflerne koges i bouillonen, indtil de er møre.

  5. 5

    Bouillon kartofler: Folieformen kommes på grillen over direkte varme, og kartoflerne koges, indtil de er møre. Smages til sidst til med salt og peber.

  6. 6

    Smashed kartofler: Grillen varmes op til højeste temperatur, den kan komme op på. Kartoflerne kommes i grillen ved indirekte varme og bages igennem, indtil de er helt varme, og osten er gratineret.

Opskrift - No. 21
Prøv ogsÅ disse opskrifter