Oksekød

Steaks - 3 forskellige tilberedningsmåder

Opskrift- No.
 • FORBEREDELSE
  1 t. 30 min.
 • TILBEREDNINGSTID
  10 min.
 • PERSONER
  3-4
 • SVÆRHEDSGRAD
  Moderat

Min Nexgrill og Jeg

Få grillet en helt perfekt steak

På en Nexgrill gasgrill er der flere måder at stege steaks på, da både Evolution og Deluxe grillmodellerne kommer med rigtig mange funktioner. Uanset om du har en Evolution eller Deluxe gasgrill er der rig mulighed for at tilberede de lækreste steaks. Her vil Nexgrill kokken, Lars Thrane, demonstrere 3 metoder, som giver et perfekt resultat. Se også den tilhørende video.

Dog først lidt om steaks: Gå til den lokale slagter. Tit er det et problem at stege steaks, der er købt i supermarkedet, da supermarkederne ofte gør det, at de skærer steaks så tynde, at de kan sælge 4 stk. for 100 kroner. Når man så kommer hjem og griller sine steaks, er de gennemstegte og stegt tørre, inden de har fået en flot stegeskorpe. Køb derfor hellere en ordentlig 300 grams steak, som er mindst 1 ½ cm tyk. Steg den flot medium, og hvis du ikke kan spise det hele i dag, så kom resten i en lækker salat i morgen. 

Ingredienser

Ingredienser

 • 1 stk. oksefilet af oksehøjreb uden fedtkant
 • 2 stk. oksefilet af oksehøjreb med fedtkant
 • 1 ribeye
 • smør
 • hvidløg
 • frisk timian eller andre krydderurter

Forberedelse


Forholdsregler og kernetemperatur ved stegning af steaks på grill 

 • Tag kødet ud af køleskabet 1½ time før det skal steges, så det ikke er meget koldt, når du lægger det på grillen.
 • Dup kødet tørt med et stykke køkkenrulle
 • Steaken kan krydres med salt inden stegningen. Nogle kokke mener dog, at saltet trækker saften ud af kødet, så prøv det og vurder selv. Men du må aldrig krydre med peber inden stegningen, da peber brænder på panden. Hvis du ønsker den pebrede smag på bøffen, så giv den en omgang peber, lige inden du tager den af grillen. 


Sådan tjekker du stegetiden

Hvis nu du sidder tilbage og tænker: "Hvor lang tid tager det at stege en steak, så er svaret: til den er færdig... Nej, det rigtige svar er: indtil du har opnået lige netop den kernetemperatur, du ønsker i din steak.

Ønsker du din steak rød, tager du den af grillen/panden, når kernetemperaturen er ca. 40 grader - i hviletiden stiger temperaturen 5 grader, derfor er slut kernetemperatur ved anretning ca. 45 - 50 grader.

Ønsker du din steak medium stegt, tager du den af grillen/panden, når kernetemperaturen er ca. 50 grader - i hviletiden stiger temperaturen 5 grader, derfor er slut kernetemperatur ved anretning ca. 55 grader.

Ønsker du din steak gennemstegt, tager du den af panden, når kernetemperaturen er ca. 60 grader - i hviletiden stiger temperaturen 5 grader, og derfor bliver slut kernetemperatur ved anretning ca. 65 grader. Men for en kok er en gennemstegt steak altså lidt synd...

Kernetemperaturen skal måles med et stegetermometer. Når man anvender et stegetermometer, er det nødvendigt at stikke hul i steakens stegeskorpe, og dette kan medfølge, at man mister lidt saft fra steaken, men hellere det end en forkert stegt steak.

 En anden måde at tjekke om din steak er rød, medium eller gennemstegt er, at man med højre pegefinger trykker lige under venstre tommelfinger og sammenligner modstanden i trykket fra hånden til steaken - dette gøres således: Løft  venstre hånd, slap af i hånden og tryk under tommelfingeren. Sådan føles en steak, der er stegt rød. Løft venstre hånd, før håndens tommelfinger over under langfingeren og tryk under tommelfingeren. Således føles en steak, der er stegt medium. Eller løft venstre hånd, før venstre hånds tommelfinger over under håndens lillefinger og tryk under tommelfingeren. Sådan føles en steak, der er gennemstegt. (Se billeder herunder)

Tilberedningsvejledning


 1. 1

  Grillen skal være rygende varm! Når du tror, den er varm nok, så vent lige lidt, indtil den faktisk er rygende varm.

 2. 2

  Brun kødet grundigt på begge sider, så du får en gylden stegeskorpe. Det er fra stegeskorpen, du får den her lækre grillsmag.

 3. 3

  Skru ned for varmen, når du har den perfekte stegeskorpe og steg færdig, indtil du opnår den rette kernetemperatur. Tjek kernetemperaturen eller brug metoden med at mærke på indersiden af hånden - som beskrevet ovenfor.

 4. 4

  Efter endt stegning skal kødet hvile 5 til 6 minutter, så kødsaften fordeler sig i hele din steak. HUSK: efter endt stegning stiger temperaturen i midten af din steak med ca. 5 grader.

 5. 5

  Steak på Searing sidebrænderen: Searing sidebrænderen er voldsom og et genialt hot varmelegeme placeret så tæt på grillristene, at grillristene bliver rødglødende og giver de flotteste grillaftegninger på steaken. Men pas på, det går stærkt. Searing sidebrænderen er bedst til steaks uden for meget fedt, da fedtet, når det smelter, drypper ned på varmelegemet og flammer op.

 6. 6

  Steaks på Nexgrill’s ProTouch System – I ProTouch tilbehørsserien, der er specialudviklet til ProTouch System på Nexgrill Deluxe-modellerne, er der en massiv stegeplade med riller (Pro Dual Plancha Plate). Denne dobbeltsidede stegeplade er suveræn til store steaks med en stor fedtkant eller fx en ribeye med flot fedtmarmorering. Fedtet bliver i grillområdet, løber ikke ned på grillristene og der er ingen flammer, der soder kødet.

 7. 7

  Steaks i støbejernspande - Der findes også en støbejernspande i Nexgrill ProTouch tilbehørsserien, og den passer lige som resten af ProTouch tilbehøret ned i ring-systemet på Deluxe gasgrillerne. ProTouch støbejernspanden anvendes, når man ønsker at steakene skal steges i smør med hvidløg og krydderurter. Først stilles dine steaks på højkant med fedtet nedad, så fedtet smelter af, og dernæst steges de på hver side i masser af smør, hele hvidløgsfed og timian eller andre krydderurter. Uanset om du tilbereder dine steaks på Searing sidebrænderen eller over én af de andre brændere i gasgrillen, på en stegeplade eller på stegepande, så følg de øvrige retningslinier herover. Bon appetit!

Opskrift - No.
Prøv ogsÅ disse opskrifter